Harangok

Új harangok

Olyan harangok öntésével foglalkozunk, amelyek súlya elérheti a 350kg-ot és templomokban, kápolnákban, harangjátékokban, magán ingatlanokban és haranglábakban használatosak. A harangokat középkori eljárás alapján agyagformában öntjük. Minden harang egyedi, sajátos jellemmel rendelkezik és több hónapi munka eredménye.

A külső felület művészeti kiképzése tartalmazhat szabadon választott szöveget, címert, díszítést, különböző lenyomatokat, mintákat a megrendelő saját igénye alapján.

A szállítási idő  3-6 hónap.


Harangjátékok

Egyedüli harangöntő műhelyként Szlovákiában, pontos skála szerint hangolt harangok készítését vállaljuk, amelyeket harangjátékokban ú.n. Carillonokban használnak. A harangjátékok eredete a Benelux államokba vezethető vissza. Olyan pontosan hangolt harangok szerkezetéről van szó, amelyek hangmagassága több oktávon szólal meg a bennük levő ütőnek (amelyet nyelvnek, ill. szívnek is neveznek) köszönhetően.Felújítás, karbantartás

Régi és történelmi harangok felújítását is vállaljuk. A harangokat megtisztítjuk, a hozzá tartozó kiegészítőket lehetőség szerint eredeti állapotukban hagyjuk, de szükség esetén felújítjuk, vagy elkészítjük az eredeti tökéletes másolatát.Harangvillamosítás

Az új, vagy felújított harangokat önműködő (automatizált) szerkezettel tudjuk ellátni, amely egy lineáris, érintkezésmentes motor segítségével elektronikusan vezérelhető. Ez a technikai megoldás elősegíti a harang könnyed, folyamatos indulását, járását és lefékezését.


Mesterség bemutató

Bemutatjuk a harangöntés fortélyait különböző rendezvényeken, mint pl. kulturális eseményeken, vásárokon, kézműves bemutatókon vagy magánjellegű rendezvényeken. A harangot, amelynek súlya 1,5 kg-tól akár 35 kg-ig is lehet, az adott helyszínen készítjük el, a közönség előtt.

Az elmúlt években több rendezvényen is részt vettünk Szlovákiában és Magyarországon is:


  1. Gömöri kézműves népművészeti fesztivál (Várhosszúrét)

  2. Fesztivál Koliesko (Kokava nad Rimavicou)
  3. Noc múzeí 2018 (Lučenec)
  4. Falunapok 2018 (Vlachovo)
  5. Mesterségek Ünnepe (Budapest)
  6. Kerekdomb Fesztivál (Tállya)
  7. Grál pince (Miskolc-Görömböly)
  8. Kisgyőr

Szakmai tanácsadás


Szívesen adunk szakmai tanácsot az érdeklődőknek a kampanológia (harangöntés) területén.