Karbantartás és renoválás

Örömmel restauráljuk a régi és történelmi harangokat.

A harangok felületét megtisztítjuk, de nem csiszoljuk, a harangok eredeti, történelmi tartozékait, ha lehetséges akkor a harangon hagyjuk. Amennyiben nem lehetséges az eredeti tartozék használatban tartása akkor az eredeti alkatrészről hagyományos eljárással másolatot készítünk.

A használatra alkalmatlan vagy harangkárosító tartozékok helyett újakat is készítünk. Harang járomot csak tölgyfából készítünk. Harangnyelvet és a többi fém alkatrészt pedig csak hagyományos kovácsolással csinálunk.Harangnyelveket különböző méretben, formában készítünk annak függvényében, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. A harangnyelveket kovácsolást követően hőkezeljük, ezt úgy tesszük, hogy 120 HB (Brinell-keménység) alatti keménységet érjünk el.

A nyelveket általában egy bőr szíjjal szoktuk a harang erre szolgáló szeméhez rögzíteni. Régi harangoknál, ahol ez a szem a hosszas használattól elkopott ott egy úgynevezett "scharnier" -t használunk, ezt a haranghoz rögzítjük majd ennek a scharniernek a szeméhez rögzítjük a nyelvet.