A technológia

Öntőforma készítés

A mag 

A harangöntés első lépése a harang belső alakjának megfelelő mag elkészítése agyagból az első sablondeszka segítségével.

Az álharang

A második sablondeszkával elkészítjük a magon a harangköpeny alakjának megfelelőúgynevezett álharangot, amely az elkészítendő fémharang pontos mása. Az agyag kiszáradása után az álharangot vékony viaszréteggel vonjuk be, majd erre kerülnek fel a díszítések és feliratok.

A köppeny

Az álharangra óvatosan, több lépésben visszük fel az agyag rétegeket, melynek feladata a viaszmodell pontos lenyomatának elkészítése, ezzel alakítva ki a harang negatív lenyomatát, a köpenyt.

A köpenyt a kiégetés után kiemeljük, az álharangot eltávolítjuk, a köpenyt visszahelyezzük a mag fölé visszahelyezve a formázógödörbe és az így keletkezett harangűrbe öntjük majd a megolvasztott bronzot.

A harang anyaga 20% ónt és 80% rezet tartalmaz, amelyet 1100°C hőmérséklet elérése után a harangformába öntünk.

A lehűlés időtartama néhány órától, akár néhány napig is eltarthat. Ez a folyamat viszont nagyon fontos a harang minősége és élettartama miatt. A megszilárdulás és lehűlés után a harangot kiemeljük az öntőgödörből és a ráégett anyagot óvatosan leverjük. Ezután következik a harang tisztítása, köszörülése, csiszolása, készre munkálása.

A harangot a kovácsolt felfüggesztő elemek segítségével a tölgyfa tartószerkezethez rögzítjük.

A harang elengedhetetlen része az úgynevezett szív (nyelv, ütő), amelynek megfelelő mérettel és súllyal kell rendelkeznie, hogy a harang szépen szóljon. A szívet puha acélból kovácsoljuk.

A kész harangot a kellékekkel a haranglábba rögzítjük. Ettől fogva a harang hosszú évszázadokon keresztül szolgál majd a következő generációk számára.